maanantai 14. syyskuuta 2015

Suolaiset taikinaohjeet


Rahkavoitaikina

250g maitorahkaa
1 tl leivinjauhetta
250g margariinia tai voita
4dl vehnäjauhoja

* nypi huoneenlämpöinen rasva vehnäjauhojen kanssa.
* lisää leivinjauhe ja maitorahka taikinaan.
* sekoita tasaiseksi taikinaksi.
* laita taikina jääkaappiin kelmuun käärittynä noin puoleksi tunniksi.
( Kuvassa tehty taikina puolikkaalla ohjeella, sopiva piirakkapohjaksi.)  
Vinkki: Taikinasta voit tehdä pasteijoita, piirakoita, pasteijarullia jne, uunipellilliseen tee puolitoista kertainen taikina.

NYPI VOI JA VEHNÄJAUHOT KESKENÄÄN.

LISÄÄ MAITORAHKA JA LEIVINJAUHE TAIKINAAN.

SEKOITA TASAISEKSI TAIKINAKSI.

Ruisrahkavoitaikina

250g maitorahkaa
250g margariinia tai voita
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja 
2 dl ruisjauhoja



laita tarvittavat ainekset pöydälle.
Lisää jauhot voin tai margariinin sekaan.
Nypi rasva ja jauhot sekaisin.
Lisää maitorahka taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin hetkeksi.


Rahkasämpylätaikina 

50 g hiivaa
2,5dl maitoa 
1 prk 250g maitorahkaa
3rkl siirappia
1,5tl suolaa
n 8dl vehnäjauhoja tai sämpyläjauhoja
3/4dl juoksevaa margariinia

LÄMMITÄ MAITO JA LIOTA SIIHEN HIIVA.

LISÄÄ RASVA,SIIRAPPI JA SUOLA.

LISÄÄ JAUHOT JA ALUSTA TAIKINAKSI.

LISÄÄ MAITORAHKA JA VAIVAA TAIKINA.

ANNA TAIKINAN KOHOTA N.30MIN. VALMISTA SÄMPYLÖITÄ JNE. ALLA SARVIEN OHJE.

JAA TAIKINA 5 OSAAN.TEE JOKAISESTA OSASTA PYÖREÄ YMPYRÄ, JONKA JAAT VIELÄ 8 OSAKSI. LAITA TÄYTETTÄ LEVEÄÄN PÄÄHÄN JA KIERITÄ RULLAKSI.

LAITA SARVET LEIVINPAPEROIDULLE PELLILLE JA ANNA KOHOTA 15MIN. VOITELE KANANMUNALLA.

PAISTA UUNIN KESKITASOLLA 225 ASTEESSA NOIN. 12MIN.


Pikkupitsojen taikina

50 g hiivaa
3 1/2dl maitoa
1 1/2 tl suolaa
4dl vehnäjauhoja
4dl hiivaleipäjauhoja
200g margariinia

NYPI RASVA JA JAUHOT KESKENÄÄN.

LÄMMITÄ MAITO JA LIOTA HIIVA JA LISÄÄ SUOLA. KAADA TAIKINAAN.

VAIVAA TAIKINA. PYÖRITTELE TAIKINASTA 40 KPL PYÖREITÄ PALLOJA (20G PALLO). LAITA LEIVINPAPEROIDULLE PELLILLE JA ANNA KOHOTA LIINAN ALLA PUOLI TUNTIA.

PAINA LASINPOHJALLA JOKAISEN PALLON KESKELLE KOLO.

TÄYTÄ HALUAMALLASI TÄYTTEELLÄ. (ITSE LAITOIN JUUSTORAASTETTA,KINKKUKUUTIOITA JA AURINKOKUIVATTU TOMAATTI SULATEJUUSTOA.) PAISTA 250 ASTEISESSA UUNISSA 10-15MIN.



SUOLAISET KEKSIT TAIKINA 
(PIENIPUNAINENKEITTIÖ BLOGISTA OTETTU) 

2,5 DL VEHNÄJAUHOJA
3/4TL LEIVINJAUHETTA
1/2 TL SOKERIA
1/2 TL SUOLAA
1 RKL RYPSIÖLJYÄ
50 G VOITA KUUTIOINA
1/2 DL VETTÄ 

SEKOITA KUIVAT AINEET KESKENÄÄN.
LISÄÄ ÖLJY JA VOI, NYPI TAIKINA MURUMAISEKSI.
LISÄÄ LOPUKSI VESI JA VAIVAA TAIKINA PALLOKSI.
LAITA KELMUN SISÄÄN HETKEKSI JÄÄKAAPPIIN. N.10MIN.
KAULI TAIKINA JAUHOTETULLA PÖYDÄLLÄ N. 1/2CM PAKSUISEKSI.
OTA PYÖREÄLLÄ MUOTILLA YMPYRÖITÄ JA LAITA YMPYRÄT LEIVINPAPEROIDULLE PELLILLE.
PISTELE HAARUKALLA TAI KORISTELE HALUAMALLASI TAVALLA.
VINKKI: VOIT MYÖS MAUSTAA TAIKINAN MUILLA MAUSTEILLA JA TEHDÄ VAIKKA NELIÖSUOLAKEKSEJÄ JNE. 



SUOLAINEN PIIRAKKAPOHJA

  3 dl vehnäjauhoja
0,5dl kylmää vettä
suolaa maun mukaan
150g voita

Nypi jauhot ja voi keskenään ja lisää kylmä vesi.

Lisää suola ja vaivaa taikinaksi.

Levitä taikina 26cm vuokaan jauhoja apuna käyttäen. Laita hetkeksi jääkaappiin.
 

 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti